Entrant als Aiguamolls de l'Empordà

L’Almadrava (Roses) – El Cortalet

Facebooktwittermail

Camins de la Mediterrània – etapa 8

Deixem la vila de Roses i entrem de ple en la part plana de l’Alt Empordà, formada per les conques dels rius Muga i Fluvià. En aquesta plana es situa el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, que és una joia ecològica i de paisatge del nostre país.
Si es disposa de temps suficient, és interessant, al final de l’etapa visitar el Centre d’Informació. L’horari de tancament del Centre d’Informació normalment és prou tardà per a donar temps per fer aquesta visita (consultar horari a la web o al telèfon 972454222).
Sortint de Roses no triguem a arribar a Empuriabrava, una urbanització que constitueix una entitat de població del municipi de Castelló d’Empúries, a la comarca de l’Alt Empordà, amb més de 8000 habitants censats.

Està situada a la part septentrional de la Costa Brava i del golf de Roses, al sector costaner del terme municipal de Castelló d’Empúries, entre els de Roses i Sant Pere Pescador. L’àrea urbanitzada, arran de costa per l’est, limita al sud amb el tram final i la desembocadura de la Muga, canalitzada en aquest sector, i al nord amb els del rec dels Salins, mentre que a l’oest arriba fins a la carretera C-260.

La urbanització és una marina residencial construïda vora la platja dels Graells i al voltant d’una extensa xarxa de canals artificials a imatge de les existents a la costa de França (Port-Grimaud) i de Florida (Estats Units), un model inspirat en Venècia, i que repeteix el que des de 1960 s’havia desenvolupat a la veïna Santa Margarida (Roses). Actualment se la considera la marina residencial més gran del món.

Un cop topem amb el riu Muga, el seguim fins a la seva desembocadura i aquí toca posar-se de peus a l’aigua per travessar-lo. El fet que el riu porta molt poca aigua, fa factible travessar-lo per aquí. De totes maneres, com que la naturalesa és imprevisible, cal assegurar-se abans que el caudal no sigui important

Un cop a l’altre costat del riu, ja estem a les portes dels Aiguamolls, només cal seguir els rètols que trobarem arran de platja fins a el Cortalet.

A El Cortalet, sempre que sigui possible, és bo arribar-hi amb temps per poder gaudir de la fauna i el paisatge dels aiguamolls.
Hem de tenir en compte que els aiguamolls de l’Empordà constitueixen el conjunt marjalenc més important de Catalunya, després del delta de l’Ebre. L’actual zona protegida és la resta d’una extensa àrea que antigament ocupava gran part del litoral de l’Empordà.

Els aiguamolls ocupaven antigament tot el pla del litoral del golf de Roses i del baix Ter, però van anar desapareixent per l’expansió de l’agricultura i la ramaderia amb canals de dessecació, la canalització de la Muga i la construcció dels embassaments de Boadella, Sau, Susqueda i el Pasteral. Sis llacunes petites i la gran llacuna o estany de Castelló van desaparèixer.
Itinerari previst:
Almadrava (Roses), Ciutadella, C-260, Illa Gran, camí de Madral, C/ Llobregat, c/ Montseny, Camí natural de la Muga, Riu Muga, Platja dels Aiguamolls, El Cortalet.

Punt de sortida: L’Almadrava (Roses)
Punt d’arribada: El Cortalet (aiguamolls de l’Empordà)
IBP index: 50
Durada total: 7h 42m
Temps efectiu: 5h 18m
Desnivell: 31m
Alçada mínima: 0 m
Alçada màxima: 17m
Distància: 20,5km
Track gps: Si

Camins de la Mediterrània etapa 8

Etapa 8 Camins de la Mediterrània

 

 

Camins de la Mediterrània és una idea de Jaume Busqueta i Núria Arnan, pertanyents a Excursionistes.cat, entitat excursionista de Terrassa

(Visited 825 times, 1 visits today)
Facebooktwitterinstagram
Facebooktwittermail

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. més informació

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

Tancar